The House at Pooh Corner
Alweer lang geleden, in de negentiger jaren, maakte ik een ontwerp voor een nieuw huis voor mijn ouders. Ze hadden er niet om gevraagd en het was ook meer een experiment. Een ‘Wat als…’
Ik maakte een maquette en verder is de bouw nooit gekomen. Uit voorzorg, om de maquette te beschermen zette ik deze in een doos. En wat doe je met een maquette in een doos? Retorische vraag: niks! Je denkt er niet meer aan.
Tot mijn neef Rinke Krabbendam mij vroeg of hij een computeranimatie voor me kon maken. En zo kwam de maquette weer uit de doos.
In de oude doos
En na jaren er weer uit
Ik noemde het ‘House at Pooh Corner’ omdat mijn moeder weg was van Winnie the Pooh.
‘House at Pooh Corner’
Laat ik beginnen met de plattegronden. Mijn moeder wilde graag, wat zij noemde, een ‘hol’ voor zichzelf. Bij wijze van tegenbeweging maakte ik voor m’n vader een insteekverdieping met zijn vleugel. Hij speelde namelijk heel mooi piano Een verheven plek die in open verbinding stond met de woonkamer, in het midden.. Onder de insteekverdieping was dan de slaapkamer.
Rechts, de verdiepte kamer voor m’n moeder, het ‘hol’ en links de insteekverdieping met de vleugel van m’n vader.
In de tekening zie je een grid van 90 bij 90 cm en een grid van 60 bij 60 cm, Dat was mijn manier om de mate van gemeenschappelijkheid aan te geven. Hoe ruimer het grid, hoe openbaarder. Het komt ook terug in de gevel, ondersteund door een kleurverschil.
Animatie van Rinke Krabbendam. Het grid van 60 bij 60 cm (privé) is blauw gekleurd, het grid van 90 x 90 cm (gemeenschappelijk) is geel gekleurd.
Overzicht van de tuinkant
Terras met vuurplaats. Op de achtergrond het verdiepte gedeelte van het terras dat aansluit bij de verdiepte kamer.
De straatkant. De auto staat voor de garage. De voordeur is bereikbaar via het poortje.
Met oldtimer voor de deur
Ten slotte nog iets over de architectuur. Het idee was dat een gebouw of woning bestond uit vaste elementen, een onveranderlijke structuur, die aangevuld of ingevuld kon worden met veranderbare wanden waarvan, zoals gezegd, de afmetingen van het grid de mate van openbaarheid aangaven.
Een ontwerp, dankzij Rinke Krabbendam aan de vergetelheid ontrukt!
Flip Krabbendam maart 2024